Manusia Dan Tabiat (2)

 

 

Kartun ini sekadar penyeri (harap maklum)

Pada suatu hari, di tengah panas dan hiruk pikuk ibu kota

Kuala Lumpur …

Haykal : Eh Mad, aku nak tanya kau satu soalan boleh tak ?

Mad : tanye je lah, apa dia ?

Haykal : Dulu masa zaman sebelum merdeka, kapal terbang dah ada tak ?

Mad : Heh ! apalah ko tanya soalan kacang macam tu.

Tiba-tiba,

Mad : Eh, Kal ! jom kita pergi makan.

Haykal : Hah ! soalan aku tak jawab lagi, jawab dulu.

Mad : Alaaa, nantilah aku jawab, sekarang kita pergi makan dulu ya.

Haykal : Hmmm ! jom lah. (Tamat)

Entri ini adalah kesinambungan dari entri Manusia dan Tabiat (1), Belajar dan makan. Sesuatu yang berbeza namun sama pentingnya. Dan yang menjadi persoalannya ialah ? Iya ! saya masih menanti jawapan daripada anda semua untuk menguraikan segala yang tersimpul. 

Babak 1 :

Mad : Kal ! laju sikit ‘drive’ … kita dah lambat ni, majlis tu mula pukul lapan, sekarang dah pukul 7.55 pagi.

Haykal : Ah kau ni, tak pasal-pasal nanti kene saman. Relakslah …

Mad : Mmm, yelah tu … lesen ada ?

Haykal : Hehe, tak ada … tapi tu kira lain ceritalah ye, dah dah ! ko duduk senyap-senyap, kejap lagi sampailah

Babak 2 :

Jam 5.30pagi,

Allahuakbar Allahuakbar ! (kedengaran laungan azan menandakan masuknya waktu solat subuh )

Kok, kokokok, kok, kokokok …. (bunyi jam loceng)

Mad : Uhh ! dah subuh, (sedikit tersentak bila mendengar jam locengnya berbunyi, lalu Mad pun ) : Kal, oooo Kal !!! bangun solat, dah azan dah

Haykal : Erghhhh (suara Haykal ketika menggeliat, itulah tindak balas yang diberikan apabila Mad mengejutkannya)

Tiba-tiba ….

Oing, oing, oing, oing … (bunyi jam loceng Haykal yang sedikit berbeza dari bunyi jam loceng Mad ) Kokokan ayam jantan dan tempikan katak, berbeza, namun matlamatnya tetap sama. Jam menunjukkan pukul 7.45pg …. sebelum ni jamnya telah berbunyi beberapa kali, namun bunyi loceng kali ini menandakan loceng yang terakhir …

Haykal : Huhhh ! alamak, adoiiii !!! macam mana ni, habislah aku lambat … eh Mad ! apsal kau tak kejutkan aku, kau tahu kan biasa aku pergi kelas pukul berapa ?

Mad : Hayyah ! salah siapa maaaa ! heheh (sakat Mad) lalu berkata : aku dan kejut pun tadi, sejak pukul azan lagi, tapi tak bangun, itulah akibatnya (Mad tak habis-habis dengan sikapnya yang suka mengenakan Haykal) Mad, senior kepada Haykal. Namun Mad berbeza dengan Haykal yang sedikit nakal. Tamat

Satu lagi kisah yang berlegar disekeliling kita. Ia adalah realiti yang diskripkan di dalam entri ini. Sejauh mana kita berfikir, sejauh itulah kita akan memperolehi jawapannya. Namun, semuanya tertakluk pada jawapan dan respon saya, anda dan kalian semua.

3 Responses to “Manusia Dan Tabiat (2)”


  1. 2 Life Of AKU The Episode November 20, 2007 at 10:54 pm

    bosz : hehe

  2. 3 nuriman November 21, 2007 at 2:38 am

    Salam….akak bila baca dailog dalam kartun rasanya nak tergelak lucu…wah ada bakat tu hihihi..sorry ek..biasakan bangun seawal kul empat pagi..insyaallah kita akan terbiasa bangun awal tak terlepas solat subuh..rezekipun murah insyaallah sekadar berkongsi saja nih……


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s




" Sesungguhnya setiap keturunan anak adam ada melakukan kesilapan, dan sebaik-baik orang yang melakukan kesilapan adalah orang-orang yang bertaubat . Allah maha pengampun, janganlah kau putus asa. "

My Entries

Hits Counter

  • 107,818 Pengunjung

%d bloggers like this: