Luahan Hati Seorang Anak :(

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Bismillah alhamdulillah, sian tuan punya karangan tu. Andai benar kisah yang dikarangnya itu, maknanya, maknanya aaaaa.. apa ya? terserahlah anda. Untuk melihat preview seterusnya, klik link di sebelah

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

13 Responses to “Luahan Hati Seorang Anak :(”


  1. 1 [ cintabadi ] Jun 26, 2007 at 3:21 am

    urhmm..pasti ade makna tersirat ..
    tp ape erk ??😦

  2. 2 Matno Jun 26, 2007 at 8:25 am

    Assalamualaikum Warahmatullahi Taala Wabarakatuh!

    Ahlan wa sahlan…

    Saya pernah membaca karangan ini di kebanyakan forum dengan belum ditapis lagi. Ianya agak telus malah tersirat di sebalik tersurat. Adakah anda rasa karangan ini benar-benar asli atau pun ditulis oleh “kanak-kanak” yang lain?

    Namun, ianya seolah-olah menggambarkan realiti sebenar hidup manusia di alam yang fana ini, seperti yang sering didengar dan dilihat.

    Wallahualam…

    Maal salamat wa ilal liqo’…

    Wassalamualaikum Warahmatullahi Taala Wabarakatuh!

  3. 3 Matno Jun 26, 2007 at 8:32 am

    Saya telah membuat “trackback” post anda ini di blog saya. Harap anda tidak keberatan.

    Syukran jazilan!

  4. 4 Life Of 'AKU' The Episode Jun 26, 2007 at 3:27 pm

    Syukran…. matno84 : tafaddhal ….. apa yang tertulis tu memang ada benarnya, bahkan lebih dari itu juga, ada …. kisah demi kisah di paparkan, then apa tindakan kita ?

  5. 5 Life Of 'AKU' The Episode Jun 26, 2007 at 3:29 pm

    cintaabadi : of course ade … kita ni yang sedar, bangun dan bergeraklah…. jangan jadi air yg duduk di dalam satu wadah, duduk diam lantas kan menghasilkan bau yg busuk, jadilah seperti air yg sentiasa mengalir….

  6. 6 Afyan Jun 27, 2007 at 8:03 am

    Kesian… Kementerian Pelajaran (?) perlu bertindak …

  7. 7 Matno Jun 27, 2007 at 9:57 am

    AKU: Apa tindakan kita? Well, as typical Malaysian who live in Malaysia, kita cuma tahu melihat, mendengar, berkata-kata dan memandang dari jauh sahaja.

    Realiti kehidupan tidaklah seindah seperti yang dilihat di kebanyakan layar lakonan. Yang tersirat tetap tersirat.

    Alangkah indahnya jika layar lakonan yang kita lihat itu hanyalah sekadar lakonan semata-mata walaupun kadang-kala yang tersurat itu tetap tersirat…

    Not at all, but most of them…

    Entahlah, wallahualam…

  8. 8 Amin Idris Jun 27, 2007 at 10:50 am

    Budak ini bakal jadi penulis prolifik atau sasterawan negara! Dia mempunyai potensi luar biasa,

  9. 9 Life Of 'AKU' The Episode Jun 27, 2007 at 11:23 am

    betul tu, skarang ni dia dah famous, karangannya terpapar di blog2….

  10. 10 Life Of 'AKU' The Episode Jun 27, 2007 at 11:27 am

    matno84: so kita kena bertindak, but @ The same time, kita dah ready ? ooo just melepaskan batuk di tangga ….. sebab tu kita ni kena bersatu padu. ” org mu’min dengan mu’min yg lain ibarat sebuh bangunan, saling kuat menguat antara satu sama lain ” bila pikir balik, teringat org melayu …. melayu ni sometime just pentingkan diri sendiri, teringat kata-kata saudara mahfuz omar yang lebih kurang maksudnya “melayu hanya di situ, tidak di sana, melayu hanya pada hari ini, bukan hari esok dan akan datang,” tambahan … melayu itu, kau kau, melayu itu aku aku ….

  11. 11 Matno Jun 27, 2007 at 1:57 pm

    AKU: Adakah kita sudah bersedia? Hmm… Jawapan yang memerlukan pemikiran yang “BERAKAL” untuk menjawabnya, mungkin?

    Islam hari ini bukanlah seperti Islam di zaman Jahiliyyah dahulu kala. Islam hanyalah satu “TAG” yang membezakan agama masing-masing dan tidak lebih dari itu (bagi sesetengah manusia).

    Melayu hari ini? Huh, nama saja Melayu tapi kehidupan seharian semuanya berlandaskan asas dari “BUKAN” Melayu. Jadi, bagaimanakah mahu kita akui bahawa yang Melayu itu adalah Islam dan yang Islam itu adalah Melayu?

    Secara pandangan kasar, mungkin mudah bagi kita untuk membezakan di antara mereka. Namun, pandangan luaran selalunya “MENIPU”.

    Bak pepatah Inggeris, “Don’t Judge A Book By It’s Cover”.

    Jadi, bagaimanakah kita mampu untuk bersatu-padu jika “ASAS” perpaduan itu hanyalah mainan di bibir sahaja?

    “Takkan Melayu Hilang Di Dunia”? Think again and again…

  12. 12 Une_Muslumane Jun 28, 2007 at 4:09 am

    Assalamualaikum…kalau ni betullah karangan seorang kanak-kanak..bercelarunya minda dia..kasihan

    Nice blog anyway..saya masukkan di dalam blog roll

  13. 13 hasanah Julai 3, 2007 at 6:32 am

    hmm..difikir2 semula…siapa agaknya yang scan karangan adik ni ye..jika benar, orang pertama yang perlu buat tindakan memberi bantuan adalah orang pertama yang membaca karangan adik ini..maybe guru bahasa nye lah kot..
    harap sangat if ada lagi kes sebegini, guru akan segera take action, sebab kesian nya adik kecik macam ni..andaikan sahaja ini adik kita, bagaimana..??..susah jugak kalau kita pun turut sama dalam keluarga begini, namun pasti ada jalan keluarnya..biizni rabbih..

    sekadar pandangan al faqir ila-LLah..
    wallahu’alam


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s




" Sesungguhnya setiap keturunan anak adam ada melakukan kesilapan, dan sebaik-baik orang yang melakukan kesilapan adalah orang-orang yang bertaubat . Allah maha pengampun, janganlah kau putus asa. "

My Entries

Hits Counter

  • 107,817 Pengunjung

%d bloggers like this: