3 Resepi Telur Dadar Orang Jawa

PC283233Bismillah walhamdulillah,

Hari ni saya ingin berkongsi satu resepi yang diperturunkan oleh kedua orang tua saya. Resepi telur dadar. Sebenarnya telur dadar merupakan menu simple dan sesiapa saja boleh melakukannya. Cuma teknik menggorengnya saja berbeza. Entri kali ini saya akan berkongsi tiga teknik menggoreng telur dadar.

1- Telur dadar Guz Hind

Ramuannya : telur 3 biji. ( bergantung kepada anda ) , ampas kelapa yang diparut (kuantitinya bergantung kepada jumlah telur dan tak perlu terlalu banyak sangat, kalau dalam tiga biji letakkalah ampas kelapa dalam segenggam) , garam halus, bawang merah dipotong kecil-kecil dan cili padi serta minyak untuk menggoreng.

Caranya : masukkan telur terlebih dahulu dan kacau hingga sebati, kemudian masukkan kesemua ramuan kemudian gaulkannya,

Akhir sekali gorengkan di atas kuali. Resepi telur guz hind ada sebabnya. Guz hind berasal dari perkataan arab iaitu ampas kelapa. Biasanya orang-orang dulu campurfkan ampas kelapa dalam telur dadar sebab nak jadikan telur dadar tersebut tebal dan bolehlah dimakan ramai-ramai. Biasalah, dulu manalah mampu .

2- Resepi Telur dadar mayah

Resepi ini datangnya dari ayah saya. Telur dadar mayah diberi nama kerana air menjadi salah satu ramuannya. Dan mayah sebenarnya memberi maksud air yang berasal dari perkataan arab ‘ammi.

Ramuannya :

1- telur 2 biji

2- sebiji bawang merah dihiras

3- cili hijau jika mahu

4- sedikit garam

5- air

Teknik :

Campurkan semua ramuan kecuali air, kemudian kacaukan sehingga telur tersebut betul-betul sebati.

Kemudian baru renjiskan atau masukkan sedikit air ke dalam campuran tersebut. Akhir sekaliu gorenglah ia… Pasti sedap… jangan diigoreng terlalu masak dan garing. Makan dengan nasih putih dan berkuahkan kicap kipas udang pun  , pasti menyelerakan.

3- Resepi telur dadar basol :

ramuannya masih sama, namun bezanya tak gunakan air. Sebolehnya tak payah letakkan cili. Caranya, bawang yang dihiris ditumiskan terlebih dahulu sehinggalah seakan-akan layu keadaan bawang tersebut, barulah dimasukkan telur yang telah dikacau bersama garam. Kemudian gaulkan bawang yg ditumis tadi dengan telur. Kalau boleh minyak untuk menggoreng telur, dilebihkan sedikit. Rasanya pasti mengancam. Basol berasal dari perkataan arab iaitu bermaksud bawang.

Nama-nama resepi tersebut adalah nama yang diberikan oleh saya sendiri bagi memudahkan untuk membezakannya. Selamat mencuba….

About these ads

7 Responses to “3 Resepi Telur Dadar Orang Jawa”


  1. 1 hayad September 2, 2009 at 9:31 pm

    ohh, goreng telur dadar pun byk resepi kan.

  2. 3 ame Ogos 20, 2010 at 8:32 am

    seronok gak ex resepi yang simple ni di pelbagaikan..xle mkn telo greng biase je..resepi owg tue ni sampai ke cucu cicit pun xkan lupe…syabas

  3. 4 addin Jun 7, 2011 at 8:14 pm

    sempoi nye telur dadar…variasi…

  4. 5 sufilaura04 Ogos 4, 2011 at 9:30 am

    senang je kan nk buat telur dadar..nanti sya nak cube resepi ni

  5. 6 masni Februari 13, 2012 at 8:40 am

    tq atas resepi 2. you tlh mbantu sy myelesaikn mslah sy. coz, tmpt tgl sy ne jauh dri pasar. jd tlur je la lauk kmi hari2.


Tinggalkan Jawapan

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Tukar )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Tukar )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Tukar )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Tukar )

Connecting to %s




" Sesungguhnya setiap keturunan anak adam ada melakukan kesilapan, dan sebaik-baik orang yang melakukan kesilapan adalah orang-orang yang bertaubat . Allah maha pengampun, janganlah kau putus asa. "

My Entries

Hits Counter

  • 99,772 Pengunjung

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: